ZwarenMetalen.com (autor: Yves Pelgrims, hodnocení: 70/100)

Na de gelijknamige film met Will Smith is er ook deze Tsjechische band Six Degrees of Separation. Ze is inmiddels beland bij een vijfde full-length, maar zelf had ik nog nooit van het gezelschap gehoord. Een eerste kennismaking dus via The Hike & Other Laments, vakkundig geplaatst onder de nietsverklarende term ‘dark metal’. Blijkbaar had de band wel een verleden met wat doom en thrash erin, dat zijn wel referentiepunten.

Deze Tsjechen zijn behoorlijk frustrerend om naar te luisteren. Thrash en doom zit erin, maar wel in die zin dat de stem van Radek en de gitaarvormen wat doen denken aan thrash die onverwoordelijk traag wordt ingespeeld. Dat leidt hier en daar wel tot knappe fases waarin de band er wat melodisch knappe dingen in weet te pompen, maar voor de rest voel ik het mes snijden voor zowel doom- als thrash-fans. Om doommetal te brengen, gaat deze band niet diep genoeg en klinkt ze te repetitief, om thrash te presenteren klinkt ze te platjes en traag. Een liefhebber van het epische hardrock-/heavy metal-genre vindt hier misschien nog wel iet of wat zijn weg in. De gitaren durven hier en daar wel wat van die logge rockconstructies opbrengen die met de melodische verfijning en leuke baslaagjes voor de bikers nog wel aangenaam luisteren zijn.

Een aparte cross-over dus, niet eentje waar de thrash- of doomfan op ligt te wachten, daar heeft Six Degrees of Separation verkeerde verhoudingen voor versneden. Meer iets voor de fan van het kruipende en lichtjes epische hardrockmateriaal. De melodische partijen die er doorheen vloeien en de aparte emotionele geladenheid in de stem van Radek zal vooral de interesse wekken van deze luisteraars.

Recenze