Mohla to být sice nevelká, ale zajímavá akce, na kterou měla slavně dorazit nejlepší skupina na světě MALIGNANT TUMOUR. Její účast přislíbila titulní strana bulvárních novin Lesk kelebrit, jež to označily za patřičný ŠOK!. Nakonec zůstalo jen u této velice vtipné a skutečně povedené reklamy, jelikož realita byla poněkud jiná. A mohlo za to především zkurvené počasí.

24. července budete mít jasno!, hlásal onen skvělý plakát. Jasno skutečně bylo. Nikoliv však na obloze, ale v mysli těch, kteří pochopili, že občas prší v ten nejméně vhodný okamžik. Zatímco předchozí dny byly většinou tropické, tato sobota byla úměrně zákonu schválnosti nevlídná a prochcaná. A mohlo být ještě hůř, protože předpovědi opravdu nebyly dobré. Nakonec to dopadlo ještě jakžtakž, žel za cenu značného až kontraproduktivního zásahu do programu.

Čtrnáctý ročník festiválku tradičně proběhl téměř přímo pod hrází Ludkovické přehrady, jejíž hladina natolik převyšuje polohu areálu, že raději snad ani nedomýšlet následky jejího případného protržení. Co ale voda nezvládla touto cestou, povedlo se jí zeshora. A současně se žel nepovedlo potenciálním návštěvníkům, kteří se nechali odradit počasím, takže jich dorazila necelá stovka, čili mnohem méně oproti předpokladům či dosavadním zvyklostem.

Tuctový a proto ve všech směrech dosti nezajímavý metalcore v podání CLOWN ARMY nestojí až tolik za řeč a předem odřeknutá MATER MONSTIFERA se dá také pominout. Potom se však mračící obloha přestala držet a počala kropit. Sice nikterak intenzivní, spíše jen vydatně mrholivý, jenže vytrvalý déšť způsobil snad více než hodinový prostoj v hraní, během nějž byla aparatura obalována igelitem. Lidi se schovávali, kam to jen trochu šlo, především tedy do dřevěného pivního přístřešku. Přestože proud vody stále setrvával, musela spustit kapela DRESSCODE, jíž se podařilo příjemně překvapit. Snaživý crossover je vybavený nejen velmi schopnou zpěvačkou, ale především songy, jež podepřeny výraznou melodikou a českými texty mají cosi do sebe. Rozhodně nic originálního, přesto sympatický a poměrně energický výkon.

Když konečně přestalo pršet, prohozením dalších skupin došlo nejprve na formaci F.O.B., jejíž vyspělý a současně i zábavný set potvrdil pověst zkušené death-thrash kapely, která dokáže kloubit rozdílné hlasové polohy, podobně jako syrovost s melodickými sóly. Vystoupení oživilo nejen motörheadovské „Ace of Spades“, ale i vtipné zpěvákovy komenty typu „Vůbec nevíme, kde jsme, ale je pěkné počasí.“

Předpoklady splnil také crossoverový FORREST JUMP, jehož tradičně solidní úroveň šla zcela pospolu s přesvědčivým vokálním projevem či melodičností, jejímž patřičným důsledkem jsou natolik zjevné potenciální hity, že by zasloužily více obecné pozornosti.

SDOS

Když už bylo zřejmé, že nedojde na LIKE FOOL a žel ani MALIGNANT TUMOUR, nastoupila na pódium pořádající skupina SIX DEGREES OF SEPARATION, která tímto jistě nechtěně povýšila do role hlavní hvězdy celé akce. Nicméně plným právem, protože předvedla naprosto famózní výkon, postavený na působivě vícestylovém souznění, jež zpěvákův specifický hlas zkrášluje opravdu vzrušující melodikou. Skvělý zvuk byl podpořen suverénní interpretací vskutku výrazných skladeb, rozhodně náležejících do popředí domácí tvrděrockové či metalové scény.

Původně neplánovaný závěr obstarala z jiné akce jedoucí a tedy narychlo přivolaná slovenská smečka FROM THE SKY a její docela poslouchatelná thrashová palba. Ta však nic nezměnila na tom, že člověk by raději přivítal bulvárně slíbený konvoj devatenácti kamionů ostravských bohů, jehož součástí měl být tým kuchařů, kostymérky, pyrotechnici, roztleskávačky a podobně. Počasí ve spolupráci s malou návštěvou bylo žel jiného názoru, takže skromná smlouva na pouhých 678 stran zůstala nenaplněna. Až na tento zásadní faktor však šlo o nakonec docela příjemnou akci.

Ladislav Oliva

http://www.abysszine.com/reporty/2010070029-ludkovicka-plecka-2010/

Reporty