RockShock (reviewed by: Petr Korál, rating: 3,5/5)

Vývoj nezastavíš. A po poslechu novinkového – v diskografii kapely třetího řadového – počinu moravských Six Degrees Of Separation si s definitivní platností můžete říct: Kdeže někdejší doommetalové sněhy jsou!
Už minulé, velmi originálně (nechci používat poněkud zavádějící slovo progresivně) znějící album Triotus, Tricephalus And Tribadism mělo s doom metalem asi tolik společného, jako ostravský horník s pražským metrem (to jest kromě pohybu v tunelu prakticky nic). Na Chain-driven Sunset se SDOS od svých doomových kořenů vzdálili ještě výrazněji – ponechali si z nich prakticky jen fascinující atmosféričnost. Což je chvályhodné.
Definovat jejich dnešní počínání lze snad jedině neurčitým, přesto však mnohé napovídajícím spojením ‚zcela ojedinělý náladotvorný metal‘. V projevu SDOS se invenčně a především funkčně prolínají důmyslně prokomponované a proaranžované volnější, zadumanější partie s úseky, v nichž soubor pomyslně sviští z kopce téměř thrash/death stylem (slyšte zejména songy Tekno-prophet, The Tiger a Lucius). Potemnělé, leč jak bylo naznačeno, zároveň poměrně pestré hudební roucho je navíc vyšperkováno blyštivými melodickými démanty a pomyslnou třešničkou na převážně opravdu velmi chutném dortu jsou nesmírně naléhavý vokál baskytaristy Radka Zábojníka a vícevýznamové, myšlenkově nesnadno uchopitelné anglické texty.
Minimálně polovina skladeb na desce splňuje po všech stránkách nároky vysokého kvalitativního nadprůměru v kontextu nejen domácí metalové scény. A přinejmenším písně Neolazarus a Occam’s Razor jsou prostě jedním slovem skvělé!

Recenze