Aardvark.cz (reviewed by: Ladislav Oliva)

Na jejich adresu už bylo za všechny roky jejich existence napsáno tolik, že vůbec není třeba uměle vymýšlet žádné nové prapodivné myšlenkové konstrukce a stačí jen zopakovat základní fakta.

Ludkovičtí Six Degrees of Separation, s jejichž názvem se rýmuje šesté plnohodnotné album, nadále produkují svůj obtížně zařaditelný až skoro nezařaditelný univerzální metal, občas označovaný jako trimetal či nově metal soul, a ve větší či menší míře mísící snad všechny metalové žánry. Ty se však tradičně nestřídají, ale všechny z nich jsou naráz přítomny snad v každé vteřině. Je v tom část tradice, kus moderny, závan temnoty, příměs melodiky, dostatek tvrdosti či nádech atmosféričnosti, je to už trochu předvídatelné, ale přesto pořád funkční.

Kdykoli Doctor otevře hubu a vyjde z něj jeho tolik typický vypjatý a naléhavý hlas, není žádných pochyb o tom, že tato kapela patří k těm velmi osobitým a rozeznatelným. Na tomto albu trochu převažují střední až pomalejší tempa, naznačující částečný návrat k doommetalovým prapočátkům souboru, přesto místy dojde i na patřičně nářezové úseky. Co je však podstatnější, pořád jde o velmi promyšlenou muziku, tuzemsky patřící k širší metalové špičce.

Zaujme hned úvodní rozsáhlá kompozice Self-Aware and Stubborn, zprvu soustředěně kladoucí hypnotizující riffy, ale posléze se pouštějící i do proměnlivějších turbulencí. Na poli metalového ostří dominují skladby Fury, Resigned a Escapist, jež místy jsou i chytlavé, zatímco atmosféricky, náladově a výrazově vládne Compassion. Taktéž kratší, zvukově zastřenější, akustičtější či jakoby snad až démonicky znějící problesky v Regret fungují skvěle.

Na první pohled dobře vypadající, jenže uvnitř místy nedotažený obal není překážkou pro nerušené vnímání nahrávky, která soubor usvědčuje z nadále přítomného talentu, leč zároveň odhaluje i jeho částečnou vyčerpanost minulými zdařilými alby. Na tom novém se některé songy zdají být lehce do počtu, ale během těch pár vrcholů je opět dobře po duši i těle.

https://www.the-aardvark.cz/six-degrees-of-separation-simple

Recenze