Metalforever.info (author: Supermartonátor, rating: 8/10)

Six Degrees Of Separation patří mezi nejznámější české metalové kapely. Hrají už od roku 1996 a právě vydali svou pátou řadovou desku. Od té poslední – Of us – uběhly tři roky. Skupina si prý potřebovala odpočinout a načerpat nové síly.

Těžko házet SDOS do nějaké žánrové škatulky, jsou totiž zcela sví a pojem „originalita“ u nich není přehnaný. Jasnou ukázkou jejich typické skladby je úvodní kousek nového alba „The Hike And Other Laments“ – píseň „Calm Betweens The Storms“. Tvrdé thrashové riffy, střední tempo, kytarové kudrlinky a nezvyklý projev zpěváka, který si říká Doctor. Jeho zpěv je natolik zvláštní, že vlastně ani někdy nevím, jestli se mi líbí, nebo ne. Tak především zní jedinečně. A k hudbě SDOS prostě patří. Na nové desce se snaží o co nejpestřejší projev a navíc kapela využila všemožné vokální efekty a zkreslení hlasu. V některých refrénech je navíc Doctor podpořen i growlingem.

Nově album je plné skvělých kytarových motivů a nápadů. Někdy je velice kousavé a nebýt zpěvu, jednalo by se téměř o death metal. Jindy zase SDOS jen tak vybrnkávají a jsou velice klidní. Mohli by být klidně taky jen „obyčejnou“ rockovou skupinou. Sice řádně hrubou, ale hitovou. Jejich refrény se postupně zakusují do hlavy a vy si je zapamatujete. Ne hned, ona deska je na první poslech poměrně nepřístupná, ale s každým dalším poslechem se vám dostává pod kůži, odhaluje své kouzlo. Potom zjistíte, že si při cestě do práce broukáte některou z melodií.

Celé album působí kompaktně a je výborně nazvučené. Sytý a moderní zvuk kytar, již zmíněné vokální efekty nebo dobře znějící bicí. Ovšem nejvíce mne SDOS baví v rychlejších dynamičtějších skladbách, jako jsou „Dark Side Of Conscience“ či „Thin Patience“. Příště prosím víc takových.

Téměř vše, co jsem napsal výše, ale platí i pro předchozí desky. Výraz kapely je pořád stejný a jasně čitelný. Je to špatně? Já tvrdím, že ne. Na začátku recenze jsem totiž psal, že jsou SDOS sví a originální. To stále platí a je to dle mého tou největší pochvalou pro každou skupinu. Nové album tedy fanoušky kapely nepřekvapí, ale zcela jistě velice potěší. Ti co s SDOS dosud neměli tu čest, by měli „The Hike And Other Laments“ určitě zkusit, protože mnoho takhle osobitých desek u nás nevychází.

https://metalforever.info/article.php?id=30007

Recenze