Rockshock (reviewed by: Jiří Olszar, rating: 4)

Letošní rok je pro Six Degrees Of Separation rokem lehce bilančním, neboť je to již patnáct let, co tato zajímavá formace spatřila světlo metalového světa. Poslední album Of Us je ještě docela čerstvé, takže kapela k výročí nadělila nejen sobě něco speciálnějšího: novinka s názvem Ubl se skládá ze dvou disků (DVD a CD), které nabízejí opravdu bohatý pohled na jednu ze zásadních skupin domácí metalové scény.

Stěžejním materiálem více jak dvouhodinového DVD je záznam loňského koncertu Hard Show v Luhačovicích. Tato část obsahuje 12 songů plus intro/outro, jež jsou vlastně rovnoměrným výběrem ze všech čtyř doposud vydaných alb. Rozmlsaný posluchač bude patrně hořekovat nad zvukovým formátem 2.0, ale nenechte se zmást. Zvuk je to velmi kvalitní, výborně smíchaný, vyčištěný, zkrátka žádná garážovka. Navíc publikum se příliš hlasově neprojevuje, takže si myslím, že použití prostorového zvuku by se stejně minulo účinkem. Obrazová kvalita je rovněž velice slušná, jen s občasným použitím červeného světla si kamerová optika trochu nerozuměla. Co se ale týče střihu, ten je prostě perfektní. Svoji důležitou roli určitě sehrálo použití několika kamer. Tipoval bych, že jich bylo nejméně pět. DVD obsahuje i bohatý bonusový materiál, takže se člověk kromě jiného může podívat na přípravu samotného koncertu. Záměrně zrychlené přehrávání představuje celý SDOS tým jako houf pilných mravenečků. Nechybí ani studiová ukázka z nahrávání Of Us či historické videozáznamy a rozhovory. Fotogalerie a úsměvný retro trailer k tomuto DVD jsou pak takovou třešničkou na závěr.

Druhou částí kompletu je audio disk, který by se takřka mohl označit nálepkou ‚EP‘; jeho stopáž dosahuje standardu plnohodnotného alba pouze o dvě minuty. Celkem je zde šest skladeb, z toho čtyři zcela nové. SDOS se letos chystají do studia, aby natočili následovníka loňského výborného počinu Of Us, takže je snad možné brát tyto novinky jako určitou ochutnávku. Typický rukopis kapely je opět nepřeslechnutelný. Při opakovaném poslechu mě ale napadá, že to možná ‚ochutnávka‘ ani není. Čtyři songy vyznívají, jako by se SDOS snažili shrnout svou dosavadní tvorbu. Například v úvodní Contemporary Misanthrope jsou patrné stopy doom metalu, se kterým kapela koketovala především ve svých začátcích. Poslední z této čtveřice, A Third-Of-Life Crisis, by svou strukturou pro změnu docela zapadla do hudebního konceptu Of Us. Ať již je to, jak chce, svým typicky efektivním skladatelským přístupem Six Degrees Of Separation opět nezklamali. Jako bonbonek pro milovníky coverů obsahuje CD i dvě zajímavé předělávky. Pod doslova speedmetalově našlapaným songem Thirsty Dog je skladatelsky podepsán Nick Cave, v Beds Are Burning všichni dozajista poznají největší hit Midnight Oil. Opravdu luxusní. Především druhý jmenovaný cover je velmi zajímavě ozdoben dechovou sekcí.

Je jasné, že se Ubl bude krásně vyjímat ve sbírce každého fanouška SDOS. Sběratelé podobných záležitostí určitě ocení bohatost obsahu. Skutečně mě nenapadá nic zásadního, co by zde nějak výrazně chybělo. Přesně v duchu kapely, přehledné, nepřeplácané – a přitom maximálně zajímavé. Pro posluchače, kteří se doposud s tvorbou SDOS tak nějak míjeli, rozhodně výborná věc k seznámení se – ale pozor na silnou návykovost. Je to hodně tvrdá metalová droga.

http://www.irockshock.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2016

Recenze